Wegwijzers in het ouder(land)schap

Ben je een prille ouder (in spe) en wil je meer weten over wat belangrijk is voor jou en je kindje? Worstel je wel eens met het vroeg ouderschap?
Of ben je partner, familielid, vriend, hulpverlener,... van iemand die zich in deze prille fase bevindt en wil je meer weten of ondersteuning bieden? Dan is deze online module met als focus het pril ouderschap er speciaal voor jou.

Deze module is er op gericht om ouders, die zoekende zijn in hun ouderschap, de nodige wegwijzers aan te bieden. Deze wegwijzers helpen je om de uitdagingen, die horen bij deze ontwikkelingsfase, beter te begrijpen en te hanteren. Ze geven ook richting wanneer je als ouder negatieve stress ervaart of je niet goed weet hoe met bepaalde uitdagingen om te gaan. Het helpt je bovendien aandachtiger te zijn voor de signalen van je kind en de positieve interacties met je kind. 
Write your awesome label here.

Kort samengevat

  • Indicatie

    Willen jullie je als ouder mentaal voorbereiden op de eerste fasen van het ouderschap? Wil je weten wat belangrijk is voor een veilige gehechtheidsband? Vraag je je af wat je aan moet met al die verschillende en soms tegenstrijdige adviezen? Jongleer je met te veel ballen in de lucht?
  • Focus

    Pril ouderschap
    Eerste 1000 kritische dagen
    Ouder-kind relatie
    Goed genoeg ouderschap
    Zelfzorg
  • Doel

    Versterken van de veerkracht van prille ouders en hen helpen hun ouderschapsreis 'meer uitgerust' aan te vatten of verder te zetten. 
  • Doelgroep

    • Elke ouder tijdens de zwangerschap of de eerste drie levensjaren van het jonge kind
    • Iedereen die op de één of andere manier ouders en hun jonge kinderen ondersteunt
  • Inspiratiebronnen

    • Eigen doctoraatsonderzoek
    • Expertise in het Infant Mental Health domein
    • Rexwinkel, e.a. (2011). Handboek Infant Mental Health
    • Vliegen, N. & Verhaest, Y. (2020). Vroege ontwikkeling alle kansen geven
    • Singh, B. (2022). Van Hart tot Hart. Inspiratie vanuit het jonge kind
    • Mouton, N. (2020). Mild ouderschap

Ontwikkeld door

Sara Casalin
PHD, MASTER KLIN. PSYCHOLOGIE
Klinisch kinder-en jeugdpsychologe.
Ruim 10 jaar klinische ervaring. 
Heeft haar eigen praktijk Umane Psychologie.
Verbonden aan diverse opleidingscentra in Vlaanderen.

Met speciale dank aan Els Devriendt en Eva Vankerkhove, allebei klinisch psycholoog en kinderpsychotherapeut.

Hoe ga je te werk?

We hebben voor jou 5 secties ontwikkeld die je zullen helpen om de uitdagingen van het pril ouderschap aan te gaan. Voel je vrij om de secties één voor één te doorlopen of meteen naar de sectie van je keuze te gaan.
Elke sectie is opgebouwd uit verschillende bouwstenen. Afhankelijk van het icoontje is dit een video, tekst, opdracht,... De inhoud van de bouwsteen wordt zichtbaar als je klikt op het icoontje.
Telkens je een bouwsteen hebt afgewerkt, verschijnt een vinkje. Op die manier behoud je het overzicht van hetgeen je al doorlopen hebt.

Hoe is de module opgebouwd?

Write your awesome label here.

Teksten

Je krijgt uitleg over het thema en je leert bepaalde processen beter te begrijpen

Je krijgt bijvoorbeeld uitleg over de 'eerste 1000 kritische dagen' in de ontwikkeling van je kind en hoe je als ouder hierop kan inspelen.
Write your awesome label here.

02

Video's

Je verwerft meer inzicht in het thema pril ouderschap aan de hand van illustratieve filmpjes. Zo wordt bvb. in een Tedtalk de illusie van het perfecte ouderschap doorprikt.
Write your awesome label here.

03

Reflectie opdrachten

Je wordt uitgenodigd om na te denken over hoe je je jouw ouderschap ervaart en wilt vormgeven. Dit doe je bijvoorbeeld aan de hand van de metafoor van 'de kamers van het ouderschap'.
Write your awesome label here.

04

Oefeningen

Je gaat actief aan de slag om tot jouw unieke ouderschapskompas te komen, dat past bij jullie gezin.  
Write your awesome label here.

05

Medailles

We belonen je graag met een symbolische medaille voor je inspanningen om jouw ouderschapsreis bewust te beleven en tot een 'goed genoeg' ouderschap te komen